Camper en Corona

Camperen en Corana

Nu we wat meer vrijheid krijgen, is op pad met de camper ook weer een optie. Acht zaken die van belang zijn voor mensen die er nu weer op uit willen.

Pas je aan De overheid heeft een flink aantal reisbeperkingen opgelegd. Daar kan je je maar beter aan houden. De gezondheid van jezelf en van anderen zijn belangrijk. De reisbeperkingen worden wat minder stringent. Onder voorwaarden mag je er met de camper op uit. De camper met zijn eigen sanitaire voorzieningen is daar uitermate geschikt voor. Maar ik zou zeggen: pas je aan. Ga niet dagelijks van camperplaats naar camperplaats. Blijf wat langer op dezelfde camperplaats, pak de fiets of ga wandelen en geniet van de ruimte en de stilte. Wij stonden van donderdag tot woensdag op de Keutenberg en de meeste dagen helemaal alleen. Bijzonder.

Informeer je goed De reisbeperkingen zijn voor alle veiligheidsrisico’s weer anders. Waar wij wonen (Flevoland) geldt dat de gemeenschappelijke toilet-, douche- en wasvoorzieningen zijn gesloten tot 1 juli. Tot 1 juli moet je voertuig over eigen sanitaire voorzieningen beschikken.

Informeer je goed voor je op pad gaat en kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios.

Goed geïnformeerd? De overheid heeft inmiddels besloten, dat de gemeenschappelijke toilet-, douche- en wasvoorzieningen per 15 juni al mogen worden geopend. De informatie in de vorige alinea is dus alweer verouderd.

Geniet van de natuur Camperen is Corona-autarkisch-leven in optima forma. Op een rustige plek. Op een afstand van vele meters tot andere camperaars. Van je vrijheid genieten. Natuur. Stilte. Vogels. Een boomklever. Een bonte specht. Soms een ree of een vos. Misschien een paar muggen. Dat ook. Met de noodzakelijke mogelijkheid om te bewegen. De fiets pakken naar een bos of langs de akkers met tulpenbollen. Onder de dijk langs de windmolens. Werelderfgoed Schokland. Het dorp Nagele met de platte daken Je komt bijna geen mens tegen. Wist u dat de boomklever zowel naar boven als naar beneden kan klimmen en de specht alleen omhoog? Ik zag op de Keutenberg op één en hetzelfde weidepaaltje maar liefst drie spechten tegelijk.

Douch in de camper Driekwart van de camperaars doucht nooit in de eigen camper. Sommigen gebruiken zelfs het eigen campertoilet alleen in noodgevallen. Dat wordt dus wennen voor de meesten, maar het kan wel. Zelf douchen wij elke dag. Als je een beetje economisch doucht kost dat ongeveer 6 liter per persoon. Nat worden, kraan uit, inzepen, kraan aan. Je kunt zelfs je haar wassen. Even de douchewanden met een trekkertje afnemen tegen het vocht. Klaar. Dat is 12 liter per dag voor twee personen op een tank van doorgaans 100 liter. Koken, koffie en thee, het doorspoelen van het toilet en voor al de afwas kosten het meeste water. Door verstandig om te gaan met het water kunnen wij met zijn tweeën drie dagen autarkisch in onze camper doorbrengen.

Gebruik je eigen spullen Juist nu gebruik je natuurlijk alleen je eigen tuinslang om vers water te tanken. De kraan van de camperplaats wordt immers door Jan en Alleman bediend. Ik zie ze vaak, die mensen die na het legen van hun porta potti en het lozen van grijs water, de kraan van het schoon water met diezelfde ongewassen handen dichtdraaien. En daarna mag ik… Als je die kraan gebruikt is het nodig eerst het handvat van de kraan te ontsmetten en schone handschoenen te gebruiken. Voor het leegstorten van je cassettetoilet en het lozen van het grijze water heb je natuurlijk andere handschoenen. Waarom zou je trouwens de camper verplaatsen voor het lozen en tappen van water? Wij maken voor vers water vaak gebruik van een aparte plastic gieter van de Action. Daar gaat 10 liter water in. Een keer of drie per dag bijvullen volstaat meestal. Voor het grijze water gebruiken wij een opvouwbare emmer. Die past mooi onder de camper.

Bak je eigen broodjes Gewend aan een camping waar ze ’s morgens warme broodjes met een krant aan de deur van je camper komen brengen? Dat gaat misschien nu wat moeilijker. Campingrestaurants en -supermarktjes leveren nog niet allemaal de optimale diensten. Niet iedere camperaar beschikt over een oventje in zijn camper, maar Kaiserbroodjes zijn uitstekend af te bakken in een Omnia camperpan.

Neem een thermosfles mee De restaurants en cafés zijn beperkt opengegaan. Even op een terrasje kan nog niet als vanouds, al komt daar dus wel verandering in. Je bent meer aangewezen op jezelf. Hoogste tijd om die aluminium of roestvrijstalen thermosfles te pakken die je misschien al jaren niet hebt gebruikt. Die komt nu goed uit. Of je nu gaat wandelen of fietsen, er zijn altijd van die plekjes met dat eenmalige uitzicht waar je heerlijk rustig kunt zitten genieten van de omgeving. Met je eigen kopje koffie of thee bij de hand. De overheid adviseert nog steeds drukte te vermijden. Als je nu toch voor een paar dagen boodschappen moet doen, er moet immers gegeten worden, is een supermarktje in een dorp bij de camperplaats op een rustiger tijdstip beter dan een altijd drukke grote supermarkt in een grotere plaats.

Pak je kans voor verbetering en onderhoud Je moet of kan bijna dagelijks wel wat doen aan je camper. Vaak ontbreekt de tijd voor onderhoud en verbeteringen en kom je er niet aan toe. Nu er door Corona veel niet mogelijk is, kan dit mooi wel. In de afgelopen weken heb ik een extra 230V stopcontact gemonteerd. De ruimte onder de banken was slecht toegankelijk en bruikbaar en daar heb ik ook een oplossing voor bedacht. De navigatieapparatuur is ge-update. Het relais van de lader van de woonruimteaccu had kuren. Daardoor moest ik mij weer verdiepen in de werking van de 12V en 230V installatie. Ook weer opgelost. Ook heb ik kabeltjes voorzien van nieuwe stekkers. Alle kitnaden zijn nagelopen. Ik heb de verweerde plastic afdekklepjes voor gas, water en 230V van nieuwe lak voorzien. De marterschrik is ingebouwd. De bandenspanning is nog eens gecontroleerd. Wij zetten de camper nog een keer helemaal in de was. Het oog wil ook wat.

Altijd wat te doen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags

Arie de Ruijter

06 546 500 19

arie@dusuwilteencamper.nl

Aanmelden voor Nieuwsbrief

DUS U WILT een camper? & Vrouw rijdt camper