top of page

Onderhoud aan kraan en waterpomp

 

 

 

 

 

 

 

​

Water: over kranen en ventielen en vorst

​

De camper stond er keurig bij op de oprit. De schoonwatertank en de grijswatertank waren geleegd, inclusief de boiler. De waterleidingen waren doorgeblazen.  

 

Het vroor matig. Wij wilden vertrekken met onze camper. Even wat schoon water tanken. Het water stroomde echter vrijwel direct de straat op. Stond misschien een van de ventielen in de garage nog open? Wat we ook probeerden, de waterpomp bleef voortdurend pompen en het water dat in de boiler werd verhit werd rechtstreeks op straat geperst, met een flinke waterdamp door de kou. 

 

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Onderzoeken dus hoe in ons geval het watersysteem (van Reich (www.reich-web.nl)) werkt:

  1. Het gele kraantje links achter is om de boiler te legen. Dat ventiel stond goed er er liep geen water door dat ventiel onder de camper weg. 

  2. Het blauwe kraantje midden voor is om de watertank tot 20% te legen. Ook dat ventiel stond goed er er liep geen water door dat ventiel onder de camper weg.

  3. Het blauwe kraantje rechts voor is om de koudwaterleidingen leeg te laten lopen. Ook dat ventiel stond goed er er liep geen water door dat ventiel onder de camper weg.

  4. Het rode kraantje midden achter is om de warmwaterleidingen leeg te laten lopen. Het ventiel stond goed, maar toch liep het water met kracht uit dat ventiel onder de camper weg. 

  5. De waterpomp lekte niet. Ook elders waren geen lekkages te bespeuren.  

​

Het kraantje (4) is makkelijk te demonteren. Het zit met twee sterschroeven in de bodem vast. Als je die hebt losgedraaid kan je de borgring met een tangetje verwijderen. Daarna moet je de bajonetsluiting in de richting van het kraantje duwen en dan kan je het kraantje van de waterleiding losmaken.

Pas op. Er kan druk op de leiding staan. Door heet water kan je je handen verbranden en je wilt ook niet hebben dat een paar liter water door de waterdruk je camper binnenstroomt. Maak de leidingen maar eens los als de waterpomp nog aan staat. Als je dat effect hebt gezien doe je voortaan altijd de schakelaar van de waterpomp op het display in je camper uit als je je voertuig verlaat!

​

Het kraantje is met een spie geborgd. De spie kan je er met een kleine schroevendraaier, een priem of een spijkertje uitdrukken. Daarna kan je de afsluiter uit de behuizing verwijderen. Je ziet dan een veer met boven en onder de veer een "kraanleertje". In ons geval bleek het onderste kraanleertje weggeperst te zijn. Dat ligt ergens op straat.

 

Het kraantje steekt door de bodem van de camper. Het is niet uitgesloten, dat de vorst debet is. Een beetje water in het kraantje kan bevriezen en als je het kraantje dan opent of sluit kan het leertje het begeven.

 

De gevolgen zijn best groot. Immers, al het water in de leiding wordt uit de camper geperst zodra je de waterpomp aanzet of als het water in de boiler door verhitting uitzet. Je moet het ringetje of de kraan vervangen, anders kan je niet douchen. 

​

We hebben geprobeerd om een alternatief leertje te vinden. Dank aan Donna van Camper en Caravan Centrum Emmeloord. Camper en Caravan Centrum Emmeloord (www.ccemmeloord.nl) beschikt over een doos met honderden ringetjes en leertjes. Welk leertje je neemt komt erg precies. Door de waterdruk wordt bij een verkeerd ringetje het water simpel weggeperst. 

In ons geval bleek de hendel van het kraantje ook beschadigd. We hebben daarom een nieuw kraantje gemonteerd. 

​

​

De waterpomp

​

Gelijk maar even de waterpomp bekeken.

 

In onze camper is geen dompelpomp maar een drukpomp gemonteerd. Een dompelpomp zit in de watertank, een drukpomp is meestal in de garage of ergens anders in een bagageruimte gemonteerd. Dat laatste is logisch, want een dompelpomp heeft meestal een flinke capaciteit en kan behoorlijk geluid geven. Om het resoneren te beperken is de dompelpomp op rubber voetjes of een matje geluidsisolerend materiaal geplaatst.

 

De pomp demonteren is goed te doen. Onze waterpomp is met Reich bajonetsluitingen ontworpen. Net als de andere waterleidingen kan je door de borgring te verwijderen de bajonetring in de richting van de verwijderde borgring verschuiven en loskoppelen van de waterleidingen. Ook de stroomkabels zijn makkelijk los te koppelen door de bajonetsluiting.  

 

In ons geval is de pomp met 4 langer schroeven vastgezet. Een van de schroeven heeft zich weten los te wurmen. Dat konden we gelijk herstellen. 

​

Aan de linkerzijde van de pomp is een waterfilter bevestigd. Het filter zit met twee plastic klemmetjes vast. Het filter bevat vaak wat rommel en kalkaanslag. 

​

Alles schoongemaakt. Alles weer gedemonteerd. Alles gecontroleerd op lekkages. Niets meer aan doen. 

bottom of page