Rijbewijs

Rijbewijs

Over het correcte rijbewijs dat je voor het rijden van een camper moet hebben bestaan veel misverstanden. Dat is te verklaren. De ene camper is de andere niet. Een Fiat kampeerbus is beduidend lichter dan een tot camper omgebouwde touringcar. De kampeerbus is voor het rijbewijs een personenauto, de touringcar een serieuze bus of vrachtauto. De misverstanden gaan vooral over de (half-)integralen en de alkoven. Dat zijn campers die in de fabriek vaak zijn gebouwd om met 3500 kg met een B-rijbewijs te kunnen rijden , maar in de praktijk nog wel eens zwaarder willen wezen.    

 

Er gaan veel verhalen rond over welk rijbewijs bij welke camper hoort. Het zijn vaak verhalen van horen zeggen en gericht op de wens om een zware camper met een klein rijbewijs te kunnen rijden. 

 

De rijksoverheid is volstrekt duidelijk over de vereiste rijbewijzen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-camper-besturen.

Dat hangt af van het toegestane maximaal gewicht van de camper volgens het kentekenbewijs en het maximaal aantal personen dat je met de camper kunt vervoeren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort en goed:

  • bestuur je met rijbewijs B een camper die feitelijk zwaarder is dan 3500 kg maar is de toegestane maximum massa volgens het kentekenbewijs 3500 kg dan kan je een boete krijgen wegens overbelading, maar je rijdt met het goede rijbewijs

  • bestuur je met rijbewijs B een camper die volgens het kentekenbewijs zwaarder is dan 3500 kg, bijvoorbeeld 4250 kg, dan rijd je met het verkeerde rijbewijs, moet je voor een chauffeur zorgen die wel over het vereiste rijbewijs beschikt en krijg je een boete voor rijden zonder geldig rijbewijs.

Soms horen mensen dat je een camper bij de RDW kunt laten opkeuren tot de technische maximum massa van bijvoorbeeld 4250 kg om de camper vervolgens te laten terugkeuren tot 3500 kg. Dat is je een rad voor ogen laten draaien. De technische maximum massa staat al op het kentekenbewijs, net als de toegestane maximum massa. Dan geldt, nogmaals:

bestuur je met rijbewijs B een camper die feitelijk zwaarder is dan 3500 kg maar is de toegestane maximum massa volgens het kentekenbewijs 3500 kg dan kan je een boete krijgen wegens overbelading, maar je rijdt met het goede rijbewijs. 

Arie de Ruijter

06 546 500 19

arie@dusuwilteencamper.nl

Aanmelden voor Nieuwsbrief

DUS U WILT een camper? & Vrouw rijdt camper