top of page

Milieustickers en vignetten

Dus u wilt een camper

Milieustickers

 

Steeds meer landen in Europa stellen milieuzones in. Nederlandse camperaars hebben daarmee ook te maken.

App

Er is een app verkrijgbaar: Green-Zones. Voor campers moet een zogenaamd mini-abonnement van een maand of een jaar worden gesloten, anders rijd je met de verkeerde informatie. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, dus je moet het actief beheren.  

Milieuzones Nederland

In 2 Nederlandse gemeenten geldt een milieuzone die oudere campers kan raken, ook al staan ze niet als vrachtauto geregistreerd. De gemeenten Utrecht en Rotterdam weren campers met dieselmotoren van voor 1 januari 2001 en met benzinemotoren van voor 1 juli 1992.  

Milieusticker Duitsland

Voor de Umweltzones in Duitsland is een milieusticker nodig. De Duitse autosnelwegen vallen buiten de Umweltzones. Voor een reis naar de Alpenlanden is dus geen milieusticker vereist, wel als je stad inrijdt waarvoor een milieuzone is ingesteld.

 

Er zijn rode, gele en groene stickers, maar campers met een rode sticker worden in geen enkele milieuzone meer geaccepteerd.

De groene milieusticker wordt afgegeven aan:

  • Voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 2005;

  • Voertuigen die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5;

  • Voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-3.          

 

De gele milieusticker is voor voertuigen, die

  • voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3

  • voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-2.

 

De stickers kunnen online worden besteld via een website:

De sticker is in Duitsland goedkoper dan in Nederland. In Nederland is de sticker online te koop voor € 13,75. De sticker geldt gedurende het gehele leven van de camper.

 

Milieusticker Frankrijk

 

Frankrijk kent milieuzones en een milieusticker die nodig is om in een milieuzone te mogen rijden.

De lokale autoriteiten bepalen zelf de criteria van de lage-emissiezone (zone à faibles émissions, ZFE), de omvang, de betreffende voertuigcategorieën (milieusticker), de duur, de uitbreiding van de regels op termijn, en de uitzonderingen. Het begin en eind van een permanente milieuzone wordt met borden aangegeven.

 

Op een website wordt de lokale luchtkwaliteit aangegeven: 

www.lcsqa.org/fr/vigilance-atmospherique/procedures/carte/metropole .

Parijs en omgeving hebben al een lage-emissiezone omgeving sinds 1 juli 2019. Andere steden, agglomeraties en metropolen hebben besloten uiterlijk 31 december 2020 over te gaan tot een lage-emissiezone: 
Clermont Auvergne Métropole, Communauté d’agglomération de La Rochelle, Communauté urbaine d’Arras, Eurométropole de Strasbourg, Grand Annecy, Grand Reims, Grenoble Alpes Métropole, Métropole Aix-Marseille Provence, Métropole européenne de Lille, Métropole de Lyon, Métropole du Grand Nancy, Métropole du Grand Paris (samen met zeven aangrenzende gebieden), Métropole de Toulon Provence Méditerranée, Métropole Nice Côte d’Azur, Métropole Rouen Normandie, Montpellier Méditerranée Métropole, Saint-Étienne Métropole, Toulouse Métropole, Valence Romans Agglo, Vallée de l'Arve, en Fort-de-France (op het Caribische eiland Martinique).
 

De milieuregels gelden ook voor campers met een Nederlands kenteken. Bezitters van een Europese gehandicaptenparkeerkaart hoeven geen sticker te hebben.

Campers tot 3500 kg toegestane maximum massa gelden als personenauto, zwaardere campers worden als vrachtauto beschouwd.  

De boetes zijn fors: € 68 voor een camper tot 3500 kg en € 168 voor de zwaardere campers. Voor de prijs van het vignet hoef je het niet te laten: € 4,51. Je kan het vignet ook bij een commerciële aanbieder kopen, maar dan ben je echt veel duurder uit. 

De ANWB heeft er een duidelijk artikel over geschreven. Je kunt dat vinden op: 

https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/milieuzones .

Een vignet kan worden gekocht via een website van de Franse overheid: 

De milieusticker is via de officiële website certificat-air.gouv.fr te bestellen. Ter plaatse kopen of bestellen per post is niet mogelijk. De sticker is niet verkrijgbaar bij de ANWB.

Tolvignet Zwitserland

 

Voor alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet nodig voor campers tot 3500 kg en een tweede vignet als een aanhanger wordt getrokken.

Campers boven de 3500 kg moeten aan de Schwerverkehrsabgabe voldoen www.ezv.admin.ch). Dat geldt voor ALLE wegen in Zwitserland.  Van de website kan een tweetal formulieren worden gedownload, waaruit het tarief van worden afgeleid. Bij de grens kan het formulier ook worden verkregen en betaald. In plaats van de 40 CHF voor een vignet wordt voor een Wohnmotorwagen zwaarder dan 2500 kg CHF 3,25 per dag (met een minimum van CHF 25), CHF 32,50 per 10 dagen (met een geldigheid van een jaar) of CHF 58,50 per maand betaald.

Voor de 10 dagen kaart moet iedere dag dat de camper daadwerkelijk op de weg komt een regel voor vertrek worden ingevuld met dag en datum. Een paar dagen op een camping hoeft dus niet te worden geregistreerd en betaald.

Tolvignet Oostenrijk

Oostenrijk hanteert voor campers tot 3500 kg op alle snelwegen in Oostenrijk een tolvignet. Het vignet is onder meer te koop aan de grensovergangen.

Voor zwaardere campers is in plaats van het vignet een GO-box vereist. Met de GO-box (een kastje voor op het dashboard) wordt op de snelweg geautomatiseerd tol betaald per gereden kilometer afhankelijk van de EURO-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers. De GO-box kan aan de grens worden gehuurd bij Asfinag (www.asfinag.at) voor eenmalig € 5 wegens administratiekosten en een tegoed van minimaal € 75. Het tegoed is maximaal 2 jaar te gebruiken. Wie na gebruik de box inlevert bij de grens of terugstuurt naar  naar Asfinag krijgt het niet gebruikte tegoed terug.

 

strassenschilder-zone-rechtsberatung-926
bottom of page