Milieustickers en vignetten

Milieustickers

 

Steeds meer landen in Europa stellen milieuzones in. Nederlandse camperaars hebben daarmee ook te maken. 

Milieuzones Nederland

In 2 Nederlandse gemeenten geldt een milieuzone die oudere campers kan raken, ook al staan ze niet als vrachtauto geregistreerd. De gemeenten Utrecht en Rotterdam weren campers met dieselmotoren van voor 1 januari 2001 en met benzinemotoren van voor 1 juli 1992.  

Milieusticker Duitsland

Voor de Umweltzones in Duitsland is een milieusticker nodig. De Duitse autosnelwegen vallen buiten de Umweltzones. Voor een reis naar de Alpenlanden is dus geen milieusticker vereist, wel als je stad inrijdt waarvoor een milieuzone is ingesteld.

 

Er zijn rode, gele en groene stickers, maar campers met een rode sticker worden in geen enkele milieuzone meer geaccepteerd.

De groene milieusticker wordt afgegeven aan:

 • Voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 2005;

 • Voertuigen die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5;

 • Voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-3.          

 

De gele milieusticker is voor voertuigen, die

 • voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3

 • voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-2.

 

De stickers kunnen online worden besteld via een website:

De sticker is in Duitsland goedkoper dan in Nederland. In Nederland is de sticker online te koop voor € 13,75. De sticker geldt gedurende het gehele leven van de camper.

 

Milieusticker Frankrijk

 

Sinds 2017 geldt voor Parijs een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, afgekort ZCR). Voor het centrum van Parijs is een geldige milieusticker vereist van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00. Je mag de milieuzone alleen inrijden met een geldig vignet. Voor de buitenring, de Boulevard Phériphérique, en de wijken buiten de ring (de banlieu) is geen Crit’Air (vignet) nodig.    

 

Steden als Bordeaux, Grenoble, Lille, Lyon en Straatsburg stellen een milieuzone in bij extreme luchtvervuiling of ze zijn van plan dat te gaan doen. Of er sprake is van extreme luchtvervuiling wordt alsdan aangegeven met matrixborden. 

 

De milieuregels gelden ook voor campers met een Nederlands kenteken. Bezitters van een Europese gehandicaptenparkeerkaart hoeven geen sticker te hebben.

De boetes zijn fors: € 68 voor een camper tot 3500 kg en € 168 voor de zwaardere campers. Voor de prijs van het vignet hoef je het niet te laten: € 4,80. 

Een vignet kan worden gekocht via een website van de Franse overheid:

https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/demande.

Het invullen kan in het Frans, Duits en Engels en is betrekkelijk eenvoudig:

 • ga naar de foto met de buitenlandse vlaggen

 • voer je campergegevens in (het VIN-nummer is het voertuig-identificatienummer dat met andere gevraagde voertuiggegevens op je kentekenbewijs staat). Er zijn 6 verschillende categorieën. Een campers < 3,5 ton staat te boek als personenauto, > 3,5 ton wordt voor de milieusticker beschouwd als vrachtauto's

 • voeg een pdf van je kentekenbewijs toe

 • kruis de goede foto's aan om te laten zien dat je geen robot bent

 • vul je naam en adres in

 • betaal met je creditcard.  

Een paar dagen later valt je vignet op de deurmat. ​Als dat te lang duurt kom je wellicht weg met een print van de transactiebevestiging. 

  ​

Er zijn ook commerciële aanbieders van het vignet. Die rekenen veel hogere prijzen. 

Tolvignet Zwitserland

 

Voor alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet nodig voor campers tot 3500 kg en een tweede vignet als een aanhanger wordt getrokken.

Campers boven de 3500 kg moeten aan de Schwerverkehrsabgabe voldoen www.ezv.admin.ch). Dat geldt voor ALLE wegen in Zwitserland.  Van de website kan een tweetal formulieren worden gedownload, waaruit het tarief van worden afgeleid. Bij de grens kan het formulier ook worden verkregen en betaald. In plaats van de 40 CHF voor een vignet wordt voor een Wohnmotorwagen zwaarder dan 2500 kg CHF 3,25 per dag (met een minimum van CHF 25), CHF 32,50 per 10 dagen (met een geldigheid van een jaar) of CHF 58,50 per maand betaald.

Voor de 10 dagen kaart moet iedere dag dat de camper daadwerkelijk op de weg komt een regel voor vertrek worden ingevuld met dag en datum. Een paar dagen op een camping hoeft dus niet te worden geregistreerd en betaald.

Tolvignet Oostenrijk

Oostenrijk hanteert voor campers tot 3500 kg op alle snelwegen in Oostenrijk een tolvignet. Het vignet is onder meer te koop aan de grensovergangen.

Voor zwaardere campers is in plaats van het vignet een GO-box vereist. Met de GO-box (een kastje voor op het dashboard) wordt op de snelweg geautomatiseerd tol betaald per gereden kilometer afhankelijk van de EURO-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers. De GO-box kan aan de grens worden gehuurd bij Asfinag (www.asfinag.at) voor eenmalig € 5 wegens administratiekosten en een tegoed van minimaal € 75. Het tegoed is maximaal 2 jaar te gebruiken. Wie na gebruik de box inlevert bij de grens of terugstuurt naar  naar Asfinag krijgt het niet gebruikte tegoed terug.

 

Arie de Ruijter

06 546 500 19

arie@dusuwilteencamper.nl

Aanmelden voor Nieuwsbrief

DUS U WILT een camper? & Vrouw rijdt camper