top of page

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

 

Sneeuwkettingen zijn verplicht als de wegautoriteiten dat eisen door middel van een bord met een band met een sneeuwketting. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hanteren die borden. In andere situaties geldt meestal een verbod op het rijden met sneeuwkettingen.

 

Sneeuwkettingen worden gelegd om de aangedreven wielen. Voor de campers met een Fiat-motor zijn dat de voorwielen, voor andere kunnen dat de achterwielen zijn.

 

Onlangs zat een man met de handen in het haar. Zijn camper heeft twee achterassen. Hij kreeg de sneeuwkettingen niet om de banden, omdat de ruimte tussen de banden te klein was.

 

Ik ben erg blij met mijn garage. Die bestelde voor mij Pewag Servo 9 kettingen. Die stellen niet alleen automatisch strak, maar hebben ook relatief platte schakels. Als je niet veel ruimte hebt tussen de band en de wielbak is dat een groot voordeel.

 

Kettingen omleggen moet je leren.

Het ligt voor de hand dat je je veiligheid in de gaten houdt. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: de camper moet goed op de handrem staan en in de versnelling, de motor uit en de sleutels uit het contact. Liefst met twee oprijdblokken voor de wielen. Je reisgezel moet vooral aandacht hebben voor het overige verkeer als je naast de camper aan het werk bent. Het zicht is voor iedereen slecht, iedereen heeft haast en een weggebruiker zal je over het hoofd zien! 

Je kan de reserveband gebruiken voor de eerste keer. Kijken of je echt wel de goede maat kettingen hebt. Je merkt al snel, dat kettingen omleggen op gemonteerde banden al een stuk lastiger is. Oefenen in winterse omstandigheden in Nederland op je eigen oprit wordt al een dingetje. Om maar niet te spreken over een echte sneeuwbui in Oostenrijk of Zwitserland. IJs, sneeuwklonters, water, kou, donkerte, langsrijdende weggebruikers en dus opspattend water en sneeuw, beslagen brillenglazen, vingers die je niet meer kunt bewegen, natte kleren. In dergelijke omstandigheden zal je jezelf prijzen, dat je in ieder geval weet hoe het moet en dat je hebt geoefend.

Voor het omleggen van sneeuwkettingen is het raadzaam een paar speciale handschoenen in de camper te hebben liggen. Niet te dikke,  waterdichte, handschoenen, zoals je die bij de bouwmarkt kunt kopen voor het werken in de tuin voldoen uitstekend.  Skihandschoenen zijn voor dat werk te duur. Ze worden vies, ze gaan kapot en ze zijn te dik om gevoel te hebben bij het spannen van de kettingen. 

Met een paar flinke vuilniszakken kan je op je knieën werken en zelfs gaan liggen om de kettingen aan de binnenzijde van de wielen te kunnen omleggen. Zonder flinke lamp begin je ook weinig. 

 

    

 

bottom of page