top of page

Rijbewijs en kentekenbewijs

Dus u wilt een camper

Codes op het kentekenbewijs

Volgens de Europese richtlijnen betekenen de voertuigcategorie M1 en het opbouwtype SA dat het gaat om een motorvoertuig met minstens vier wielen met als doel vervoer en verblijf te bieden aan maximaal 8 personen exclusief de bestuurdersstoel. Het gewicht van de camper doet er niet toe. 

"Gewone" personenauto's vallen onder ook onder categorie M1. Oudere campers kunnen nog als  "bedrijfsauto" geregistreerd staan met code N. Tot camper omgebouwde bussen en vrachtauto's hebben ook andere code's.  

Gewicht

Moet je voor een te zware camper een groot rijbewijs hebben?

Nee. Als een camper volgens het kentekenbewijs als personenauto (code M) geregistreerd is met een toegestane maximum massa (code F2) van 3500 kg heb je rijbewijs met aantekening B nodig (personenauto).

De toegestane maximum massa (code F2) is wat anders dan de technische maximum massa (code F2). Dat houdt in, dat je de camper kunt "auflasten" tot die technische maximum massa volgens het kentekenbewijs of je meot de camper technisch laten keuren door RDW. RDW kan dan met een administratieve of een technische keuring de camper toelaten tot bijvoorbeeld 3650 kg of 4250 kg. De camper mag dan met alle personen en bagage op de weg met 3650 kg of 4240 kg. Maar dan heb je wel een rijbewijs met aantekening C of C1 nodig. De camper blijft dan als personenauto geregistreerd, maar heeft in het verkeer te maken met een aantal beperkingen. Zo mag je in Duitsland op snelwegen niet harder rijden dan 100 km/u, in Frankrijk 110 km/u en mag je in beide landen niet inhalen als vrachtauto's dat ook niet mogen. In Oostenrijk heb je voor het rijden op snelwegen een GO-box nodig. In Zwitserland is het weer anders geregeld. In Nederland gelden die beperkingen niet. 

Vernieuwen van een aantekening op je rijbewijs

Sommige mensen laten vanwege de noodzaak van een medische  keuring voor rijbewijs C hun rijbewijs niet verlengen voor categorie C, alleen voor B: "Ik maakte er toch nooit gebruik van".

Moet je nu opnieuw rijexamen doen als je een zware camper > 3500 kg (geregistreerd als personenauto op het kentekenbewijs) wilt gaan rijden? Nee. Dat hoeft niet. Wanneer je je niet medisch laat keuren voor de rijbewijs categorie C worden de betreffende categorieën ‚onder water gezet’ in het Centraal Rijbewijzen-register. Wanneer je je op een later moment alsnog medisch laat keuren voor de categorie C, kan je opnieuw een rijbewijs aanvragen voor de betreffende categorieën. Je hoeft geen nieuw rijexamen af te leggen.  De medische keuring volstaat.

bottom of page