top of page

Winterbanden

Dus u wilt een camper

Winterbanden

 

Hebben winterbanden onder een camper zin? Dat hangt van het gebruik van je camper af.

 

Winterbanden en zomerbanden verschillen op twee punten:

  • de diepte van het profiel

  • de samenstelling van het rubber.

 

Bij temperaturen van onder pakweg 7 ºC wordt een zomerband harder en heeft daardoor minder grip op het wegdek. Minder grip betekent een langere remweg en een groter gevaar van de weg af te glijden op een besneeuwd wegdek. De grotere diepte van het profiel van een winterband is eveneens van invloed. Water en sneeuw worden beter afgevoerd tijdens het rijden. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Door het zachtere rubber slijt een winterband in de zomer sneller dan een winterband. Winterbanden geven ook iets meer geruis tijdens het rijden. Het brandstofgebruik is iets hoger als je op winterbanden rijdt.

 

Maar veel belangrijker is de remafstand. Onderzoek heeft aangetoond, dat een camper van 3500 kg met een snelheid van 100 km/u op winterbanden bij hogere temperaturen in de zomer wel 16 meter meer remafstand nog heeft om tot stilstand te komen. Dat is veel. In winterse omstandigheden remmen met winterbanden verkort de remweg, in de zomer moet je vanwege de langere remafstand niet met winterbanden onder je camper willen rijden. Je eigen veiligheid en die van anderen zijn in het geding.

​

In landen waar winterbanden verplicht zijn voldoe je alleen aan de wettelijke eisen als de all weather banden voorzien zijn van het winterbandenlogo, het bergje met het sneeuwvlokje of mooier gezegd de Three-Peak-Mountain-Snowflake en/of de aanduiding M&S (Mud and Snow).

​

In Duitsland zijn winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden. Er geldt dus een relatieve winterbandenplicht bij "Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte". Daar heeft de wetgever geen seizoen voor afgesproken. Ook de herfst en de lente kunnen winterse omstandigheden meebrengen. Er kan natuurlijk discussie ontstaan over de vraag wanneer daarvan sprake is, maar je moet er bij een ongeval niet aan denken met zomerbanden te hebben gereden. Rijden zonder winterbanden als het moet kan in Duitsland maar vooral in Oostenrijk en Zwitserland flinke boetes opleveren. Bovendien moet bij een ongeval rekening worden gehouden met aansprakelijkheid.   

​

Met ingang van 2018 gelden in Duitsland nieuwe regels:

- een winterband is alleen een winterband als er de Three-Peak-Mountain-Snowflake (berg met een sneeuwvlokje)

- de aanduiding M&S (Mud and Snow) is onvoldoende

- er is een overgangsmaatregel. M&S banden die voor 1 januari 2018 geproduceerd zijn geoorloofd als winterband tot 1 oktober 2024. 

​

Er zijn ook all weather banden of all season banden. Die banden hebben meestal niet dezelfde specificaties als echte winterbanden en echte zomerbanden. Het is een compromis. In winterse omstandigheden voldoen ze niet optimaal als winterbanden, in de zomer niet volledig als zomerbanden.

 

Camperaars die de camper in de winter in de stalling hebben staan alleen gebruiken voor een trip naar een kerstmarkt in Duitsland zijn goed uit met zomerbanden of all weather zomerbanden. Die ene keer dat het hondenweer is in Duitsland en er wegens winterse omstandigheden in de herfst, de winter of de lente sprake is van een verbod op het rijden met zomerbanden (of all weather zomerbanden) blijf je gewoon thuis of op de camperplaats.

Maar camperaars die jaarlijks de sneeuw opzoeken kunnen eigenlijk niet zonder winterbanden. In de Duitstalige landen heb je een grote kans in winterse omstandigheden terecht te komen.

 

Banden gaan pakweg 60000 km mee. Dat halen veel camperaars niet. Na een jaar of 6 haarscheurtjes kunnen ze gaan vertonen en zeker een camperaar moet niet willen rijden op oudere banden. Bovendien rijdt iemand die zijn camper het hele jaar door gebruikt in het donkere seizoen toch jaarlijks pakweg 5000 km tot 10000 km met de winterbanden. Dan heb je tenminste nog een flink aantal km met de winterbanden gereden en kan je ook langer met de zomerbanden doen. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd. De eigenschappen van winterbanden nemen af beneden de 4 mm.

 

Een laatste tip. In de zomer kan een winterband als reserveband dienen, in de winter een zomerband. Mocht een band echt stuk gereden worden dan helpt de reparatieset die bij de camper geleverd is immers niet.    

bottom of page