top of page

De woonruimtedeur

Een veertje in de woonruimtedeur vervangen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De woonruimtedeur blokkeerde plotseling. Niet meer dicht te krijgen. Na een flink aantal keren proberen, voorzichtig openen en sluiten, kon de deur weer op slot. Toch komt zoiets niet vanzelf. Het was mooi weer en ik had alle tijd, maar de volgende keer sta je wel in slecht weer op een druk punt. Of je sluit jezelf buiten. Onze camper heeft immers maar een enkele woonruimtedeur en geen bestuurdersdeur. Dat wil je niet. Uitzoeken dus.  

De deur bevat een slot in het midden. Boven en onder wordt de deur bij het sluiten met een electromotortje in het kozijn getrokken (de rode pijlen). De deur sluit dus op 2 punten in het kozijn (de groene pijlen). 

 

Het handvat aan de binnenkant van de deur is bevestigd met in totaal 4 schroeven achter 2 kunststof afdekkapjes. Ook de handel om de deur van binnenuit te openen of te sluiten moet worden vrijgemaakt. Simpel de kunststof afdekkap verwijderen. Ook moet de knop die als kapstok dient worden uitgedraaid.   

Met enig beleid kan vervolgens het kunststof binnenpaneel worden verwijderd, te beginnen aan de zijde waar de scharnieren zijn geplaatst. Het paneel zit in het profiel van de aluminium deur en je kunt het paneel vanaf het midden van de deur naar boven en naar beneden en vervolgens naar de slotzijde de rand van het paneel vrijmaken. Pas op, dat de stroomkabel niet beschadigd wordt.

Verbazing alom. Wat styropor en blauw schuim bevestigd met een soort schilderstape. Hier ligt een opdracht: de deur moet te zijner tijd echt worden geïsoleerd.  Een houten paneeltje, waarin de knop die als kapstok dient wordt gedraaid. En wat draden, stangen, twee electromotortjes en het slot. That's it. 

Al snel blijkt het euvel. Het mechaniek van de onderste sluiting wordt met een torsieveertje in de beginstand gezet. dat veertje was gebroken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door wat te zoeken op internet werd duidelijk, dat het sluitsysteem afkomstig is van Tegos uit het Duitse Ostrach (www.tegos-systeme.nl), vlak bij de Bodensee. Het veertje kan daar besteld worden. De Nederlandse importeur van de camper Van Venrooy uit Oss (www.vanvenrooymotorhomes.nl) bleek ook te kunnen leveren. Gelijk maar twee setjes besteld. Zoals gezegd, de volgende keer is het weer slecht en het verkeer druk en kom je je camper niet meer in. Je wilt jezelf direct kunnen helpen.  

Het oude veertje is simpel te verwijderen met een punttangetje. Het nieuwe veertje kan je aan de hand van het voorbeeld (het bovenste sluitsysteem in de deur) eenvoudig plaatsen. Rechtsonder zie je het half geplaatste nieuwe veertje. Nog even duwen en het valt op zijn plaats.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik begreep van de deskundigen, dat de veertjes een jaar of 5 meegaan: "Vervang gelijk de bovenste veer ook maar!". Een paar veertjes in de reservekist meenemen en af en toe eens de binnenkant van de woonruimtedeur bekijken en de toestand van de veertjes beoordelen kan dus geen kwaad. 

Bij andere woonruimtedeuren gaat het misschien net iets anders. Een kwestie van kijken, vragen en doen.

 

bottom of page