top of page

Thermopane zijramen

Thermopane zijramen

Theropane zijramen links- en rechtsvoor zijn een luxe. De ramen beslaan bijna niet en de isolatiewaarde is hoog. Je treft ze aan op de duurdere campers: o.m. Concorde, N+B.  

 

Helaas is deze uitvinding niet tegen de tand des tijds bestand. Na een paar jaar kan de kitrand tussen de ramen gaan lekken. Zie op de foto links de condensplek linksboven. Op warme en op koude dagen blijft de vochtplek beperkt, als de zon gaat schijnen op het raam na een koudere nacht wordt de plek groter. 

 

Als je er vroeg genoeg bij bent zou de kit kunnen worden vervangen. Ben je te laat dan is het raam aan de binnenzijde aangetast en moet het hele raam worden vervangen. 

 

Het vervangen van een raam is een dure aangelegenheid, tenzij op de garantie terug kan worden gevallen. Dat laatste zal in de regel niet het geval zijn. De lekkage wordt pas na een paar jaar zichtbaar en hinderlijk en dan geldt de garantie van fabriek en dealer niet meer. Althans, op internet is een veel gehoord geluid van gedupeerden dat coulance kennelijk niet meer niet bestaat, zelfs niet in dit geval, dat misschien wel als een fabricagefout moet worden beschouwd. 

 

De fabrikant van de ramen is MEKUWA GmbH, Metall- und Kunststoff-Fertigung
Nordendstr. 75-77, 64546 Mörf.- Walldorf. Die zegt heel kort: "Bitte wenden Sie sich an Ihren Ersatzteilvertrieb von Niesmann & Bischoff.  Wir können Ihnen da leider nicht helfen."
"Mit freundlichen Grüßen aus Walldorf". Dat dan nog wel... 

 

In Duitsland is een bedrijf dat de kitrand wil vervangen.

Het vervangen van de kitrand is door een handige camperaar met een hulp ook goed zelf te doen. Een uitgebreide beschrijving is gemaakt door R. Zerries (http://cloufreunde.nestiweb.de/download/Fenstersanierung.pdf). Hulde!  

bottom of page