top of page

Fietsen rond Grave, Cuijck en Groeningen

DSC_9841
DSC_9881
DSC_9882
IMG_7141
DSC_9817
DSC_9810
DSC_9864
DSC_9852
DSC_9833
DSC_9828
DSC_9809
DSC_9835

 

Een paar dagen weg met camper en fiets. Drie camperplekken onder Nijmegen. Als je er over de snelweg langsrijdt realiseer je je niet aan wat voor interessant gebied je hier langs trekt: prachtige rivieren, molens, bossen, stadjes, dorpen. En heel veel rust. Het bestaat nog.

 

Grave

Grave is een oud vestingstadje met een geschiedenis die tot voor 1100 teruggaat. Grave had het zwaar onder vele belegeringen. Onder leiding van Menno van Coehoorn zijn de vestingwerken rond 1700 gemoderniseerd en werd het vooral een garnizoensstad. Aan de oostzijde van de Maas zijn de contouren van de verdedigingsinrichtingen zichtbaar gemaakt. Vanwege de dreiging van de Tweede Wereldoorlog werden door Nederland kazematten gebouwd aan de westzijde van de Maas, direct onder de Maasbruggen. Tijdens Operatie Market Garden wonnen luitenant John S. Thompson en zijn mannen de brug terug op de Duitsers en de brug draagt nu als eerbetoon de naam van de commandant: John S. Thompsonbrug. Een van de bunkers is te vinden op de camperplaats van Grave, onderaan de John S. Thompsonbrug. Een ander ligt iets dichter bij de brug.

De camperplaats ligt op deze gedenkwaardige plek onderaan de Maasbrug midden in de weilanden bij het Gemaal van Sasse, een rijksmonument inmiddels, dat sinds 1929 het water uit de Peel via de “Raam” in de Maas doet stromen. Het gemaal is ’s middags te bezichtigen. De camperplaats heeft een verharde ondergrond zonder voorzieningen, maar het is een prachtige plek voor officieel twee campers (er staan meestal meer campers). De campers staan naast de vissentrap van het gemaal. Vissen kan en mag in de Maas. ’s Morgens word je wakker van het blaten van de schapen. Soms hoor je een zware vrachtauto over de Maasbrug bonken.

Grave is een leuk stadje voor om een terrasje te pakken. Het heeft een mooie grote kerk. Wie van fietsen houdt kan hier zijn gang gaan. Wij zijn de molenroute gevolgd met een doorsteek naar Nijmegen (Nijmegen is een ‘must see’).  Een andere dag hebben we de noordkant van de Maas opgezocht naar Wijchen om vervolgens met een pont naar het zuiden terug te fietsen langs de dijk door stille weilanden en prachtige.

 

Cuijck

Met een camper wil je niet te lang stilstaan. Een paar km verder ligt Cuijck met een keurige camperplaats met alles er op en er aan. Uiterst vriendelijke eigenaren, een op zijn Engels onderhouden gazon, grote plaatsen, alle voorzieningen. Ook hier een keur aan fietsmogelijkheden. Rijd bijvoorbeeld langs de ene kant van de Maas naar Gennep met zijn prachtige gemeentehuis en langs de andere kant terug. Bij Cuijck kan je weer met een veer oversteken. Ook het oude centrum van Cuijck is de moeite waard.

De nieuwe supermarkt Jumbo heeft goed begrepen, dat camperaars omzet betekenen. Op de camperplaats kan je een bon meenemen, die recht geeft op 4 gratis appelflappen. Humor hebben ze ook bij de Jumbo. Zie de twee foto's in de galerij hierboven met de bootschappen, de bood en de toiletpapiertest.  

 

Groeningen

Een klein stukje verder met de camper ligt ten zuiden van Boxmeer het dorpje Groeningen, dicht bij Vierlingsbeek. Een camperplaats met alle voorzieningen en veel ezels. De eigenaren verhuren een B&B en een groepslocatie. Vanwege de groepslocatie kan je er met de camper in het weekeinde niet terecht. De ervaring heeft geleerd, dat sommige camperaars gaan klagen als de mensen uit de groepslocatie het ‘gezellig’ maken. Maar door de week kan je er prima terecht en je verbazen over het gedrag en de intelligentie van de mini-ezels. Vanuit Groeningen kan je ook weer machtige fietstochten maken. Het Nationaal park De Maasduinen ligt aan de oostkant van de Maas. Bij Vierlingsbeek steek je met een veer over en komt in een voor veel mensen onbekend gebied. Een stuk zuidelijker kan je weer via een brug of een veer naar de westkant fietsen. Mooi, leuk, interessant. Jammer is wel, dat hogere vegetatie aan de westkant van de Maas soms het zicht op de Maas ontneemt. Je kunt niet alles hebben, maar ze hebben hier wel veel. 

bottom of page