top of page

De wet

Dus u wilt een camper

Milieusticker Frankrijk

 

Sinds 2017 geldt voor Parijs een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, afgekort ZCR). Voor het centrum van Parijs is een geldige milieusticker vereist van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00. Je mag de milieuzone alleen inrijden met een geldig vignet. Voor de buitenring, de Boulevard Phériphérique, en de wijken buiten de ring (de banlieu) is geen Crit’Air (vignet) nodig.    

 

Steden als Bordeaux, Grenoble, Lille, Lyon en Straatsburg stellen een milieuzone in bij extreme luchtvervuiling of ze zijn van plan dat te gaan doen. Of er sprake is van extreme luchtvervuiling wordt alsdan aangegeven met matrixborden. 

 

De milieuregels gelden ook voor campers met een Nederlands kenteken. Bezitters van een Europese gehandicaptenparkeerkaart hoeven geen sticker te hebben.

De boetes zijn fors: € 68 voor een camper tot 3500 kg en € 168 voor de zwaardere campers. Voor de prijs van het vignet hoef je het niet te laten: € 4,80. 

Een vignet kan worden gekocht via een website van de Franse overheid:

https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/demande.

Het invullen kan in het Frans, Duits en Engels en is betrekkelijk eenvoudig:

  • ga naar de foto met de buitenlandse vlaggen

  • voer je campergegevens in (het VIN-nummer is het voertuig-identificatienummer dat met andere gevraagde voertuiggegevens op je kentekenbewijs staat). Er zijn 6 verschillende categorieën. Een campers < 3,5 ton staat te boek als personenauto, > 3,5 ton wordt voor de milieusticker beschouwd als vrachtauto's

  • voeg een pdf van je kentekenbewijs toe

  • kruis de goede foto's aan om te laten zien dat je geen robot bent

  • vul je naam en adres in

  • betaal met je creditcard.  

Een paar weken later valt je vignet op de deurmat. ​Als dat te lang duurt kom je wellicht weg met een print van de transactiebevestiging. 

  ​

Er zijn ook commerciële aanbieders van het vignet. Die rekenen veel hogere prijzen. 

bottom of page