top of page

USB-stekker inbouwen in de woonruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

Een USB-contactdoos inbouwen in de woonruimte

 

In de woonruimte van onze camper zijn onder het aanrecht twee contactdozen geplaatst:

  • de rechter is een AUX-aansluiting voor 12 V

  • de linker betreft een aansluiting voor 230V.

 

Bovendien beschikt onze camper over een 230V-aansluiting op de grond voor de bank. Die aansluiting wordt bij aansluiting op walstroom gevoed door 230V via de CEE-stekker. In andere gevallen wordt de 230V verkregen door de omvormer, die 12V van de woonruimteaccu omzet in 230V. Over de plaats van dit stopcontact is niet goed nagedacht. Als je je iPhone of iPad aan het opladen bent schop je vroeg of laat tegen het laadkabeltje. Het  apparaat valt of - no erger - je gaat er op staan.  Alle reden om de AUX-aansluiting te vervangen door een USB-contactdoosje met twee USB-aansluitingen. 

 

Er worden veel losse USB-omvormers aangeboden, die in de AUX-aansluiting kunnen worden gestoken. De meeste laders zijn echter niet geschikt. Ze leveren doorgaans maar 1,0 of 2,1 A en dat is te weinig voor onze iPad. Om een iPad Pro op te laden is namelijk 5V en 2,4A nodig. Een te lichte omvormer is kansloos om zijn werk te doen. USB-omvormers van 2,5A zijn overigens schaars.

​

Een USB-aansluiting die gebouwd is op de sigarettenaansteker werkt niet meer als de motor van het contact af is gehaald. Sluipverbruik van de USB-omvormer is dan niet mogelijk. Voor de USB-omvormer onder het aanrecht is dat anders. Die aansluiting staat voortdurend onder spanning. Om sluipverbruik tegen te gaan bouwen we dus een schakelaartje in. 

 

Sleutelen aan een voertuig hebben fabrikanten niet graag. De fabrikant kan moeilijk doen over de garantie als er problemen ontstaan nadat de eigenaar zelf onoordeelkundig heeft geknutseld aan zijn voertuig.

 

Benodigdheden:

  • een USB-omvormer van tenminste 2,5A

  • een schakelaar met een waarschuwingsled

  • kabelschoentjes voor de verbindingen.

 

Het is verstandig om vooraf de zekering te verwijderen. In het handboek van je camper staat de plaats van de AUX-zekering waarschijnlijk vermeld in het hoofdstuk elektriciteit. In onze camper is dat plaats 4 met een 15A zekering op het elektroblock in de ruimte onder de bank. Dan kan je niet per ongeluk kortsluiting veroorzaken.

 

De laden van het keukenblok moeten worden verwijderd om de achterkant van de contactdoos te kunnen bereiken. Zorg voor goede verlichting tijdens het werk in het kastje. De AUX-doos zit met een grote moer bevestigd. Die moet worden losgedraaid. 

​

Daarna kruip je weer uit het keukenkastje. De metaalkleurige plastic afdekkap van de contactdoos moet voorzichtig worden verwijderd. De afdekkap zit met een aantal plastic 'neusjes' in de contactdoos gedrukt. Die neusjes kunnen makkelijk kapot gemaakt worden. Werken met beleid is het behoud van het materiaal.  

 

De wandplaat van de AUX-contactdoos zit vast met 4 schroeven. Die moeten er uit.

 

Waarschijnlijk is de ronde opening van de oude AUX-contactdoos te smal voor de nieuwe USB-omvormer. Met een vijl of frees kan de opening voorzichtig groter worden gemaakt. Daarna kan de nieuwe USB-omvormer worden gemonteerd. 

 

Nu de bedrading aanleggen. Op de oude AUX-contactdoos zaten twee kabels:

  • een zwarte  (massa)

  • een rode (plus).

Met een stel kabelschoentjes op de nieuwe kabels kan de werking worden getest met een eenvoudig led-lampje met USB-aansluiting (sluit wel de zekering weer aan).  

​

We wilden meer. Er moet nog een schakelaar met een ingebouwd ledlampje worden gemonteerd om sluipverbruik of - misschien wel erger voor de conditie van de accu - gebruik door een vergeten accessoire te voorkomen. 

​

Is de zekering weer verwijderd voor de werkzaamheden?

De schakelaar kent drie aansluitpunten. Waar het betreffende contact voor dient is te zien op de zijkant van de USB-omvormer:

  • massa

  • plus (schakelaar aan)

  • schakelaar uit. 

 

Als de kabeltjes goed zijn aangesloten moet alles naar behoren werken (sluit wel de zekering weer aan). De schakelaar laat in ons geval een rood lampje branden als de USB-omvormer zijn werk doet. 

​

Met een scherpe houtboor van 20 mm moet nu naast de contactdoos een gat worden geboord. Het is de eerste keer misschien even durven. Als de punt van de boor door de voorkant van de meubelplaat heen is kan je het best aan de achterkant de rest wegboren. Dan krijg je aan beide zijden een mooi scherp boorgat.

 

De afdekplaat kan nu worden gemonteerd.  

​

Op een van de foto's is te zien:

  • rechts de 230V contactdoos met de stekker van de gebruikte looplamp

  • in het midden de USB-contactdoos met de zwarte en rode kabel

  • links de schakelaar met de drie contacten.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page